Co może jeść Kapha?

Zobacz też:

Co może jeść Vata?

Co może jeść Pita?

 

* – pokarm można spożywać z umiarem, w małej ilości

** – produkt można spożywać rzadko

Tabela 1 Zestawienie pokarmów zalecanych i niekorzystnych dla dosza Pita–

Usha Lad i Dr Vasant Lad, „Ajurvedic cooking for Self-Healing”

POKARM UNIKAĆ WSKAZANY
Owoce Większość słodkich i kwaśnych owoców: avokado, banany, kokos, daktyle, świeże figi, grejpfruty, kiwi, mango**, melony, pomarańcze, papaja, ananasy, śliwki, rabarbar, tgamarynd, arbuz. Większość cierpkich owoców: jabłka, mus jabłkowy, morele, wiśnie, czereśnie, żurawina, figi suszone*, winogrona*, cytryny*, limonki*, brzoskwinie*, gruszki, persymona, suszone śliwki, granat, rodzynki, truskawki*
Warzywa Większość słodkich i soczystych warzyw: ogórki, oliwki, pasternak**, słodkie ziemniaki, dynia (ta wielka, okrągła, pomarańczowa), kabaczek, korzeń taro (kleśnica jadalna), surowe pomidory, cukinia Większość ostrych i gorzkich warzyw: karczochy, szparagi, liście buraka, buraki, brokuły, kiełki brukselki, korzeń łopianu, kapusta, marchewka, kalafior, seler, kolendra, kukurydza, rzodkiewka daikon, mniszek lekarski, bakłażan, koper włoski, czosnek, zielona fasolka, zielone chili, chrzan, topinambur, zielone liście, por, sałata, grzyby, gorczyca, okra, cebula, pietruszka, groszek, papryka słodka i ostra, białe ziemniaki, opuncja (liście i owoce), rzodkiewka, brukiew, spaghetti squash (kabaczek, mający miąższ w formie nitek przypominający spaghetti)*, szpinak, kiełki, dynia piżmowa, pomidory gotowane, rzepa, rukiew wodna
Zboża Chleb na drożdżach, gotowany owies, naleśniki, makarony**, brązowy i biały ryż, wafle ryżowe**, pszenica Amarantus, jęczmień, kasza gryczana, płatki zbożowe (zimne, suche, dmuchane), kukurydza, kuskus, krakersy, mąka durham*, granola, kasza jaglana, musli, otręby owsiane, owies, polenta, quinoa, ryż basmati oraz dziki, żyto, seitan, orkisz, chlebek esseński, tapioka, otręby pszenicy
Rośliny strączkowe Fasola kidney, soja, mąka sojowa, sos sojowy, tofu zimne, urad dal, miso Fasola: adzuki, czarna, lima, mung*, czarne oczko, pinto, biała (jasiek), ciecierzyca, soczewica czerwona i brązowa, mung dal, suszony gorszek, mleko sojowe, kiełbaski sojowe, tempeh, tofu gorące*, tur dal
Produkty mleczne Masło (słone, niesłone**), ser żółty miękki i twardy, mleko krowie, lody, śmietana, jogurt (naturalny, zimny, z owocami) Maślanka, twarożek z chudego mleka koziego, ghee**, ser kozi (niesolony, świeży)*, mleko kozie chude, rozcieńczony jogurt
Pokarmy zwierzęce Wołowina, bawół, kurczak i indykj (ciemne mięso), kaczka, morskie ryby, owca, świnia, łosiś, sardynki, owoce morza, tuńczyk, Kurczak i indyk (białe mięso), jaja, ryby słodkowodne, królik, krewetki, dziczyzna
chutney, musztarda, pikle czekolada, słodki chytney z mango, gomasio, wodorost kelp, ketchup**, limonka, pikle z limonki, pikle z mango, majonez, marynaty, sól, sos sojowy, tamarynd, ocet winny Czarny pieprz, chili, ostry chytney z mango, liście kolendry, glon dulse, hijiki – rodzaj brązowych alg, chrzan, cytryna*, szalotka, wodorosty morskie*, kiełki
Orzechy Migdały (moczone i obrane)**, czarny orzech, orzechy brazylijskie, cashew, laskowe, macadamia, ziemne, pekane, orzeszki pini, włoskie, kokos charole
Ziarna Chałwa, sezam, tahini, psyllium** Len, popcorn (bez masła, nie słony), ziarna dyni*, ziarna słonecznika*
Oleje Awokado, morelowy, kokosowy, lniany**, oliwa, szafranowy, sezamowy (wewnętrznie), sojowy, orzechowy Do użytku wewnętrznego i wewnętrznego tylko w małych ilościach: kukurydziany, canola, sezamowy (zewnętrznie), słonecznikowy, ghee, migdałowy
Napoje Alkohol mocny, piwo, słodkie wino; mleko migdałowe, napoje z kofeiną**, napoje gazowane, sok wiśniowy kwaśny, grejpfrutowy, pomidorowy, pomarańczowy, z papai, soki kwaśne, mleko czekoladowe, kawa, zimne mleczne napoje, mrożona herbata, zimne napoje z lodem, lemoniada, mleko sojowe zimne, soki warzywne V-8 Alkohol (wytrawne wino, czerwone lub białe)*, sok aloesowy, jabłkowy, morelowy, jagodowy, marchewkowy, słodki wiśniowy/ czereśniowy, żurawinowy, z mango, z owocu granata, gruszkowy, ananasowy, z suszonych śliwek, sojowe mleko (gorące i z przyprawami), czarna herbata (z przyprawami), karob, chai, kawa ziarnista, napój brzoskwiniowy,
Herbaty ziołowe Lukrecja**, prawoślaz lekarski, owoc głogu**, herbaty Red Zinger Herbata: z lucerny, z jęczmienia, z jeżyny popielicy, łopianowa, rumiankowa, z cykorii, cynamonowa, goździkowa, z żywokostu*, z mniszka lekarskiego, koperkowa*, z kozieradki, imbirowa, żeń-szeniowa*, hibiskusowa jaśminowa, z owocu jałowca, lawendowa, melisa, z trawy cytrynowej, z pokrzywy, passiflora, z mięty pieprzowej, malinowa, z czerwonej koniczyny, z kolcówki lekarskiej (sarsaparyla)*, sasafras, z mięty ogrodowej, truskawkowa, starzęśl (wintergreen), krwawnik, yerba mate
Przyprawy Sól Wszystkie przyprawy są dobre: anyż, asafetyda, bazylia, liść laurowy, czarny pieprz, kminek, kardamon, pieprz cayenne, cynamon, goździki, kolendra, kmin, koperek, koper włoski*, kozieradka, czosnek, imbir, majeranek, mięta, ziarna gorczycy, liście curry (neem), gałka muszkatołowa, skórka pomarańczowa, oregano, papryka, pietruszka, mięta pieprzowa, pieprz pippali, ziarna maku, rozmaryn, szafran, cząber, mięta ogrodowa, gwiazdki anyżu, estragon, tyianek, kurkuma, vanilia*, starzęśl
Substancje słodzące Słód jęczmienny, fruktoza, jaggary, syrop klonowy, melasa, syrop ryżowy, sucanat (cukier brązowy trzcinowy), cukier turbinado, biały cukier Koncentrat soków owocowych, miód nie poddawany obróbce cieplnej
Suplementy diety Minerały: potas. Witaminy:A, B1, B2, B12, C, D, E napój aloesowy, aminokwasy, zielony jęczmień, pyłek pszczeli,drożdże piwne. Minerały: miedź, cynk, żelazo, magnez, wapń, mleczko pszczele, spirulina, algi niebiesko-zielone.Witaminy: B6, C, P, kwas foliowy

Produkty z przewagą żywiołu wody i ziemi będą nasilały dosze kapa. Są to przede wszystkim produkty o smakach słodki, kwaśny i słony, a więc takie, które wpływają na zwiększenie wilgoci, zimna i ciężkości. Dlatego osoby typu kapha powinny wybierać składniki spożywcze, które wpłynął na zwiększenie ciepła, osuszą oraz dodadzą ciału lekkości. Są to produkty o smakach gorzki, ostry oraz cierpki. Odpowiednie będą ciepłe, pikantne, lekkostrawne i mało tłuste potrawy. Ciepłe rozgrzewające zupy, warzywa z grilla czy lekkie sałaty i surówki będą idealne. Osoby typu kapha mają wolne trawienie (posiłek długo zalega w przewodzie pokarmowym) dlatego aby je wzmocnić dobrze stosować rozgrzewające i lekko ostre przyprawy typu pieprz kajeński, asafetyda, koper, niewielkie ilości chili, imbir. Pomogą również gorące ziołowe napoje, które oprócz wspomnianych wyżej efektów rozgrzeją. Posiłki powinny być spożywane o regularnych porach i jak w każdym innym przypadku w spokojnej i sprzyjającej trawieniu atmosferze. Zaleca się lekkie śniadania, które w niektórych wypadkach może zostać pominięte (jeśli osoby typu kapha nie odczuwają głodu, nie powinny jeść), pożywny, ale niezbyt ciężki obiad oraz lekka kolacja, nie później niż 19-20. Aby nie dopuścić do powstania ciężkości oraz zwiększenia masy ciała należy ograniczyć podjadanie między posiłkami do minimum. Odrobina dobrej woli o konsekwencja w działaniu dadzą dobre rezultaty.

Warzywa: warzywa dobre dla kaphy to: marchew, seler, pietruszka, ziemniak, brokuł, burak, grzyby, brokuł,, kalafior, kapusta, groch, szpinak, cebula. Ponadto sałata i kiełki które nadają ciału lekkości. Powinny być one spożywane w temperaturze pokojowej. Aby nadać daniom lekkości i ciepła dobre będą warzywa gotowane na parze z dodatkiem przypraw. Powinno się unikać warzyw kwaśnych, słodkich i ciężkich, np.: awokado, bataty, pomidory.

Przyprawy: kapha może stosować wszystkie przyprawy bez wyjątku. Najlepsze będą ostre typu czosnek, imbir, kmin, pieprz, kurkuma. Powinna unikać jedynie soli oraz kwaśnych przypraw/ dodatków jak np.: ocet winny.

Orzechy i nasiona: dla kaphy zalecane są jedynie nasiona dyni i słonecznika gdyż pozostałe orzechy są zbyt tłuste, ciężkie i wytwarzające śluz w organizmie.

Owoce: zalecane są owoce lekkie oraz cierpkie takie jak: jabłka, gruszki, żurawina, jagody, wiśnie, morele oraz brzoskwinie, śliwki i suszone owoce. Ajurweda zaleca spożywanie z umiarem owoców, które są zbyt soczyste i ciężkie: banany, melony, pomarańcze, ananasy, grejpfruty oraz cytryny, figi i kokosy.

Rośliny strączkowe: większość strączków jest w smaku cierpka. Cierpki jet z natury ciężki, co sprawia, że będzie przyczyniał się do zwiększania masy ciała. Osoby typu kapha powinny zjadać warzywa strączkowe w niewielkich ilościach.

Zboża: większość zbóż jest wilgotna i ciężka z natury, dlatego kapha nie powinna jeść ich w dużych ilościach a już na pewno nie codziennie. Lekkie, suche i rozgrzewające zboża to kukurydza, kasza jaglana, żyto, kasza gryczana oraz spożywana doraźnie pszenica, owies i ryż. Dobrym sposobem na osuszenie zbóż jest najpierw ich podprażenie a następnie ugotowanie na parze.

Napoje: typ kapha ma tendencję do zatrzymywania wody w organizmie, dlatego duże ilości spożywanych płynów są odradzane. Dobrze trzymać się zasady: pija kiedy jesteś spragniony, jedz kiedy jesteś głodny. Dla kaphy lepsze będą soki warzywne w porównaniu z owocowymi, od czasu do czasu kawa i herbata oraz ciepłe i rozgrzewające napoje np.: imbirowe.

Produkty mleczne: produkty mleczne są z natury ciężkie, tłuste oraz wychładzające. Przyczyniają się do wydzielania śluzu, co w połączeniu w wyżej wymienionymi właściwościami ogromnie obciąża tę doszę. Należy więc spożywać je w małej ilości. Alternatywnie można stosować mleko sojowe lub kozie, kozi ser oraz jogurt.

Tłuszcze: dla kaphy dobre są lekkie oleje jak olej kukurydziany, słonecznikowy czy krokoszowy, ale w niewielkich ilościach. Odradza się oliwę, olej ezamowy, czy mało ze względu na ich ciężi charakter.

Słodycze: słodycze z natury wzmagają kapha, dlatego ten typ powinien ich unikać. Jakkolwiek miód, syrop ryżowy czy stewia będą w porządku tak biały cukier powinien być całkowicie wyeliminowany z diety kaphy. Miód jest dobry ze względu na jego wysuszające oraz rozgrzewające właściwości pod warunkiem że jest spożywany surowy.

Produkty mięsne: mięso należy do grupy produktów zwiększających ciężkość, rozgrzewających oraz zawierających sporo tłuszczu, dlatego nie jest zalecane dla osób typu kapha. Jednak właśnie ten typ najczęściej ma na nie ochotę, dlatego ważne w takim przypadku aby je dobrze doprawić, by ułatwić jego trawienie. Ostre i gorzki przyprawy typu czosnek, asafetyda, chili, pieprz czarny, kmin rzymski, koper, liście curry, imbir, liść laurowy mielony wspomogą w łatwiejszym strawieniu go. Jeżeli jest konieczność, kapha może spożywać białe mięso, drób oraz ryby słodkowodne a pomijać wołowinę, wieprzowinę oraz ryby słonowodne. Dobrym sposobem przyrządzania mięsa jest pieczenie lub opiekanie na ruszcie w przeciwieństwie do smażenia lub przyrządzania soute.

Powiązane wpisy

14 Odpowiedzi to “Co może jeść Kapha?”

Read below or add a comment...

  1. anet powiedział/a:

    Agnieszko jeszcze raz wielkie dzięki ! Taka informacja to złoto :)

  2. Agnieszka Wielobób powiedział/a:

    intratne zajęcie sobie znalazłam:)
    pozdrawiam:D

  3. magda powiedział/a:

    informacje super, tylko jak sie dowiedziec w ktorej grupie sie jest?…. Dodam, ze posiadam ksiazke, podstawowe info o ajurwedize, ale niestety ciezko mi bylo zaklasyfikowac siebie do ktorejs z grup. Wydawalo mi sie ze polowa cech pasuje do 1 a druga polowa do 2…..

    • Agnieszka Wielobób powiedział/a:

      Magda ,
      Zapewne będize tak, że do jednego pytania będą pasowały jedna, dwie lub trzy odpowiedzi, a być może żadna. Każdy z tych przypadków jest dobry:)
      Podsumowujesz punkty i zliczasz. Kolumna z największą ilością punktów to Twoje prakriti: vata lub pita lub kapha. Jeżeli punkty np z vata i pita są w miarę zbliżone a odpowiedzi do kapha jest znacznie mniej – Twoje prakriti to vata-pita.
      Mam nadzieję, że odpowiedź Ci pomoże. Jak nie, to możesz przesłać mi wyniki na maila a ja postaram Ci się odpowiedzieć.

      pozdrawiam.

  4. magda powiedział/a:

    ok, dzieki wielkie za pomoc, sprobuje podejsc jdo tego jeszcze raz :-) Zastanawiam sie tylko co bedize, jezeli zalecenia zywieniowe beda sie wzajemnie wykluczaly….Ale nic, najpierw postaram sie okreslic, a w razie problemow odezwe sie. Jeszcze raz dzieki za pomoc. Pozdrawiam :-)

  5. Agnieszka Wielobób powiedział/a:

    jeśli jesteś pojedynczym typem, to proste. Jeśli jesteś type np wata-pita wtedy spożywasz produkty dla waty, ale np podczas zmiany pogody na bardziej słoneczną i gorącą możesz wybrać dietę odpowiednią dla pity.
    Trzeba jednak zwrócić też uwag na właściwości charakterystyczne dla danej doszy i wziąć to pod uwagę, wybierając pokarmy. Pamiętać trzeba że podobne wzmaga podobne, stąd stosujemy pokarmy o właściwościach antagonistycznych do tych które chcemy np zredukować.

    pozdrawiam

  6. Asia powiedział/a:

    Rozumiem, że owies (otręby pszenne też) niegotowany. A w jakich posiłkach (potrawach) go wykorzystać, gdy jest wskazane jeść wszystko gotowane ? Mozna jako dodatek do ciepłego mleka z przyprawami na śniadanie? A soki tylko latem?

    • Agnieszka Wielobób powiedział/a:

      Wiesz Asia, wiele z tych rzeczy trzeba sprawdzić na sobie. Wprawdzie mam tabelke, która jest z pewnego źródła, ale np. część informacji u mnie przejawia się inaczej:) Ja nigdy nie wierze na 100% w informacje które usłyszę, ludzie różnie reagują na różne rzeczy ze względu na różnice kosntytucjonalne, czasami istniejące zaburzenie. Dlatego trzeba sprawdzać.
      Natomiast, owies zawiera 2-3 krotnie więcej tłuszczu w porównaniu z innymi zbożami, dlatego pewnie powinien być spożywany z umiarem przez osoby typu kapha, które z natury są wilgotne/ oleiste, tłuste.
      Zawsze można zboże po wypłukaniu podprażyć na suchej patelni, tak aby minimalnie się zarumieniło. Na malutkim ogniu, często mieszając by nie przypalić. Taka procedura, sama w sobie jest osuszająca, i też tak samo działa na pożywienie.

      Otręby jak najbardziej, są znacznie lżejsze od pełnego ziarna, jako dodatek do mleka ale nie krowiego, raczej koziego, sojowego.

      W temp pokojowej lub rozcieńczone ciepła woda, soki można o każdej porze roku pić.

      poydrawiam

  7. Finka powiedział/a:

    Agnieszko – jak to jest, że osoba o konstytucji np Pitta powinna w sezonie późna zima – wczesna wiosna stosować się do diety dla Kapha… nie do końca potrafię zrozumieć dlaczego inny sposób żywienia jest dla każdej z pór roku, tzn dla innej doszy (np Pitta latem je wedle diety dla Pitta ale zimą już nie). Pytanie laika :)

    • Agnieszka Wielobób powiedział/a:

      cześć Marta,
      Twoje pytanie, to bardzo dobre pytanie:)
      Nasza dieta powinna byc uzależniona od kilku czynników: pory roku, dnia, pogoda, temperatura, nasze samopoczucie itp. Wg nauk ajurwedy, cały wszechświat oraz wszelkie żyjące w nim stworzenia powstaja z tych samych elementów (5 żywiołów: przestrzeń, powietrze, ogień, woda, ziemia). Z każdym żywiołem łączą się pewne właściwości, np. przestrzeń – lekki, subtelny; powietrze – suche, mobilne; ogień- lekki, gorący; woda- wilgotny, zimny; ziemia- ciężki, statyczny. Również każda z dosz (sił zarządzających naszym organizmem: vata, pita, kapha) powstaje z 5 żywiołów, tym samym posiadając te właściwości co owe żywioły. Vata jest sucha, lekka, zimna, ruchliwa; pita jest gorąca, lekka, wilgotna, subtelna; kapha jest ciężka, zimn,a wilgotna, statyczna. Każdy czynnik zewnętrzny (np. pora roku) ma duży wpływ na dosze. Lato (ma cechy „gorący”) dlatego będzie wzmacniało cechy gorąca w naszym ciele, powodując że będziemy się rozgrzewać. Jeżeli jesteśmy typem (nie doszą) pita, która z natury jest gorąca, to ciepłe lato będzie dla takiej osoby nie do zniesienia, po poziom gorąca będzie zbyt wysoki (dosza pita będzie nadmiernie podwyższona w ciele). Dlatego (generalnie) osoby typu pita powinny w lecie spożywać produkty równoważące dla pita, które będą miały właściwości przeciwne do gorącego lata, czyli będą wychładzające.
      Ponieważ w każdym okresie (pora roku, pora dnia itp) przeważają różne właściwości, nasz dieta powinna być taka, aby nie wzmagała podobnych właściwości w naszym ciele, bo prowadzi to zazwyczaj do zaburzenia którejś z dosz. Osoby w okresie zimowym powinny jeść inaczej niż w lecie, żeby nie wychłodzić organizmu. Zima będzie naturalnie zwiększała zimno i wilgoć a czasem suchość ( w zależności od kraju w którym żyjemy) w ciele, powodując że dosza kapha bądź vata będą na wysokim poziomie a dosza pita będzie obniżona. Stąd, aby utrzymać równowagę doszy pita, i nie dopuścić do jej nadmiernego wychłodzenia, należy jeść posiłki ciepłe, lekkie bądź ciężkie (w znaczeniu pożywne).
      Przy doborze jedzenia dobrze kierować się właściwościami a nie doszami, bo jest to bardziej precyzyjne.
      Mam nadzieję, że udało mi się rozwiać Twoje wątpliwości i w miarę jasno to przedstawiłam. W razie pytań pisz, a ja postaram się napisać więcej, być może skrobnę na ten temat artykuł, więcej się wtedy wyjaśni:)
      pozdrawiam:)

      • Finka powiedział/a:

        Witaj, tak, bardzo pomogło, dziękuję! Przyznam, że nie jest to łatwe na początku do wdrożenia w życie – przynajmniej dla mnie – a to jednak dość duże rozróżnienie. Pocieszające jest to, że np to czego nie mogę jeść zimą mogę jeść latem i na odwrót (jestem „pittą”). Latem rzeczywiście, w moim przypadku, stronię od gorących i tłustych potraw a idę w świeże i chłodne. Dostałam też wskazówkę, że jednak tutaj też zdrowy rozsądek się przydaje… Przydałby się taki artykuł „od podstaw” :)
        Co mnie frapuje to status POMIDORA – dlaczego nie są wskazane?

        • Agnieszka Wielobób powiedział/a:

          W takim razie kolejny wpis na bloga będzie dotyczyła właściwości, dostosowywania diety w zależności od czynników zewnętrznych. Mozna by na ten temat napisać odrębny poradnik, więc będę miała gimnastykę jak przedstawić to w formie przejrzystej, jasnej i nie nużącej długością:)
          Zdrowy rozsądek oraz świadomość i umiejętność obserwacji siebie i natury wystarczają do tego by wybrac to co nam służy, a odrzucić resztę. Gdzieś to zanika w nadmiarze gonitwy i braku czasu dla siebie:)
          Pomidory mają niewątpliwie wiele zalet: zawierają likopen, którego organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, zawierają wit C i A oraz potas. TO wszystko jest dobre jeżeli pomidory są wolne od sztucznych nawozów i innych paskudztw oraz jeżeli są spożywane z umiarem, jako „lekarstwo” a nie codzienna przekąska.
          Analizując pomidora od strony ajurwedy, pomidory działają rozgrzewająco na jelito grube a wychładzająco na żołądek. działają podrażniająco na wszystkie dosze, zwłaszcza czerwone pomidory. W przypadku problemów typu pita (nadmiar gorąca, stany zapalne, przekrwienia, itp) problemów z nerkami, nadkwasocie nie są zalecane. Przetworzone (gotowane, pieczone) pomidory z dodatkiem przypraw sa ok, od czasu do czasu: kmin, kurkuma, ziarna gorczycy.
          Pomidory są stosowane w przypadku różnych dolegliwości ale sa wtedy traktowane jako lekarstwo więc spożywa się je tylko chwilowo, w małych ilościach i odpowiednio przyrządzone.
          Ja bym osobiście nie przesadzała z tymi wszystkimi opiniami na temat , ale np w zimie nie polecam ich ze względu na ich marny smak, zbyt duża kwasowość i w ogóle. Letnie pomidory a najlepiej z własnego ogródka, nie nawożone są ok – ale nie za dużo zwłaszcza w lecie (pita).
          Można zauważyć, że zmniejszenie ilości spożywanych pomidorów rozwiązuje część problemów związanych z nadmiarem gorąca oraz niestrawnością:)

          wyszła z tego całkiem długa odpowiedź:)
          pozdrawiam

          • domi powiedział/a:

            Agnieszko, proszę podaj przyklad 3 dań jadłospisu dla zaflegmionej kaphy:). moja 12-letnia corka non stop wypluwa flegmę. nie choruje na gardło ani katar. to zawilgocenie organizmu. nie ma prawie w ogóle apetytu, ciężko jej dokończyc kazdy posiłek. po kilku kęsach flegma nie daje jej jesc, wypluwa, przerywa posilek, ma mdłości. już nie wiem co mam jej podawac. najchętniej je płatki kukurydziane i zbożowe czekoladowe kulki na mleku na śniadanie, obiad który zje to zielona fasolka , kasza gryczana i omlet. kolacja to tylko podgrzany jogurt owocowy. kanapki i jabłko wracaja z powrotem w plecaku ze szkoły:(. cała reszta posiłków konczy się po kilku minutach. staram się podawać chrupiące, suche i ciepłe, ale juz brak mi pomyslów! help!!

          • Agnieszka Wielobób powiedział/a:

            Domi, przykłady mogę podać, ale ważny jest całościowy ogląd na dietę dziecka. Poza tym nie wygląda to za dobrze, córka ma mocno zawilgocony organizm, więc być może będzize potrzebna większa pomoc, aby oczyścić organizm. To co na pewno jest ważne to zrezygnujcie z mlecznych posiłków puki co. Zwłaszcza jogurty owocowe są paskudne, które są dodatkowo masakrycznie słodkie, twarożki białe, mleko, jogurty, serki danio itp. Słodycze też bym ograniczył zwłaszcza te czekoladowe batony, drożdżówki, kolorowe napoje gazowane typu fanta, pepsi, oraz soki, soki zagęszczone, napoje. Ograniczyła bym też białe bułki i chleb, produkty mączne. Kolacja najpóźniej o 19 – dobrze nie jeść po 20.
            Wprowadziła bym dużo GORĄCEj wody, wrzątku z imbirem lub 2 goździkami, herbaty z kopru włoskiego – zamiennie, nie wszystko naraz.

            NA śniadanie możesz zrobić placuszki z mąki gryczanej. Znalazłąm fajny przepis:
            filiżanka mąki z kaszy gryczanej
            filiżanka otrębów owsianych
            3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
            1 łyżeczka sody (opcjonalnie)
            szczypta soli
            3 filiżanki świeżej maślanki
            1 jajo
            Trzeba zmiksować jajko, potem dodać maślanki i 2 łyżeczki oleju słonecznikowego, potem powoli dodawać wcześniej zmieszane suche składniki. nakładać na mocno rozgrzaną patelnię pokrytą niewielką ilością tłuszczu. Można podawać z miodem

            Mozesz też zrobić zupę krem brokułową. Podawać z kaszą gryczaną. Albo grzankami. Jako przyprawę do zupy uzyj między innymi suszonego imbiru w większej ilości, ząbek czosnku, majeranku, kurkumy, chili. nie dodawaj do niej żadnej śmietany, ew łyżeczkę oleju słonecznikowego. oraz sok z cytryny – super podkreśli smak zupy

            Może jakis miks warzyw zrobisz? 2-3 rodzaje warzyw typu por (ew cebula), fasolka szparagowa, marchewka, brokuł lub kalafior. NAjpierw podsmaż kilka przypraw na oleju słonecznikowym: kmin rzymski, goździki,poszatkowany imbir i poszatkowane czerwone chili (nie za dużo, chyba że córka lubi). Potem dodaj kalafiora, po kilku minutach dorzuć marchewkę i fasolkę. Po 5 minutach dodaj kurkumę, bazylię. Smaż na małym ogniu do miękkości. DO tego może być kasza gryczana.

            Używaj przypraw osuszający (gorzkich, ostrych i cierpkich): kurkuma, asafetyda, goździki, kardamon, gałka, ajwan, bazylia, majeranek, koper, kolendra,imbir suszony, pieprz, .

            Aby wzbogacić danie można użyć np soku z cytryny (zupy, warzywa), wody z pod ogórków lub barszczu białego do zup, suszonych owoców dodawanych do duszenia lub smażenia warzyw, sosu sojowego, masła orzechowego rzadko i w niedużej ilości (nie solonego, do zup lub warzyw) albo pasty ze zmiksowanych prażonych ziaren dyni względnie słonecznika – do zagęszczania sosów, zup lub warzyw. Może to pomoże aby coś zjadła:) Niech je też malutkie porcje, nie pije w trakcie posiłku, tylko 30 minut po nim. Ew w trakcie posiłku może sobie popijać małymi łyczkami, do kilku łyków, gorącą wodę z większym kawałkiem imbiru.

            Przed śniadaniem niech pije wrzątek z imbirem, a po 30 minutach dopiero śniadanie – ale nie mleko.

            MAm nadzieję, że coś pomogą wskazówki
            pozdrawiam ciepło

Zostaw komentarz

*